~nuff ads...klik la disini ye~

Monday, 20 September 2010

mencanting batik~contoh.

kami budak baru belajar,kalau salah tolong tunjukkan~


video


video

video ini cara mencanting batik diatas kain rayon.ini adalah eksperimen sahaja.masih banyak yang boleh dibaiki.


hasil sebelum diwarnakan.


hasil selepas diwarnakan.

14 comments:

zartezaty said...

cantik lah jugak lepas kaler!

farah diaz said...

tym blom kaler hodoh sgt ke??alaa..tu la corak yg akn ako0 buat nnt weh.huhu.

shatooman said...

ahaks~ nk bg tips ckit.. nk guna canting tu, jangan tolak ke depan. just tarik ke belakang je canting tu. tmbh lg, lilin jgn terlalu panas & jgn sampai sejuk.. kalo lilin dh sejuk, tu yg jadi garis putus2. mcm ckgu kt video 1 cakap, garisan mst bersambung. jgn putus.. nnt kaler keluar..

farah diaz said...

tq shatooman..huhu..nnti tym sebanar akan apply apa yg diajar.huhu.tp ssh nk buat batik..kne teliti sgt2..shtooman ni mmg pndi buat batik ke??

shatooman said...

x la susah sgt batik ni..kalo dh biasa senang je.. sy ni bukan pandai sgt pon..cuma pernah kerja kt kilang batik. canting nmpak susah.. tp bila dh pandai kawal lilin, x de masalah kalo nk mencanting balik walau dh tinggal lama.
satu lg, blajar lg mewarna dengan betol.. senak perot sy tgk warna bunga tu.. wakakaka maaf, bukan nk mengkondem or menghina.. saje gurau2.. :)

farah diaz said...

xpe2..trima kseh sifu atas komen anda..hahah..sbnrnye,tym warna ni..takde kaler..yg ni testing je..projek sbnr mnggu dpn.tym buat ni..ade 3 kaler je..biru,oren ngn hitam..tu jd wrna cmtu..haha...

shatooman said...

bukan sebab warna tu yg nk tergelak.. tp teknik mewarna tu.. batik yang menarik sbnrnya bukan pada lukisan. tp pada warna. teruk mana pon lukisan, tp kalo pandai kaler, msti lawa.. farah belajar cara shading kaler x?? cara guna 2 @ lebih warna.. cth mcm gmbar tu, itam & oren... ok, mula2 kt center bunga (bulat tu) kasi kaler hitam.. yg kelopak, tu mula2 letak oren. jangan tarik berus.. just letakkan berus atas kain tanpa gerakkan berus tu. kaler tu akan tersebar sndr.. bila dh tersebar,hujung kelopak mst jadi warna putih sbb kaler x smpai..kalo warna kelopak jadi oren semua pon x pe.. biarkan.. pastu ambik kaler itam then letak kat tmpt kaler oren. di tempat yg sama... letak ckit je kaler itam.. harap dpt membantu :)

shatooman said...

nak tanya farah ckit, ni projek utk apa??

farah diaz said...

amek minor.seni.bljr prinsip seni reka..huhu...kne buat batik as final projek...mmg ta boleh gerakkan berus tu ke?nnti die ber peta pulak.kalau nak dapatkn satu kelopak tu kaler oren mcm mne??alaAAA..SSHNYE NK KALER.

shatooman said...

kalu nak kelopak tu just warna oren, gunakan air (air paip) je ganti warna itam.. letakkan warna oren dulu. pastu letak air plak..x yah gerakkan berus tu.. kaler tu akan gerak sendiri.. kalo kain masuk angin baru kena gerakkan.. tp msti x lawa.. mengaler mmg susah.. sbb tu gaji pengaler lebih mahal dari pelukis.. ^^

farah diaz said...

letak sahaja ke?tak payah gosok?ermmm..ok2...ermmm..shatooman ni pengaler ke?mesti terer kan?huhu...tp kn....colour nk cmpur susah..cthnye nk buat warna hijau..kne cmpur kuning n biru kn??mcm mne nk dpt kaler sekunder yg cntik??

ken said...

cantik.. =)

farah diaz said...

ken-tq~huhu..ni bru belajar...bnyk yg x smpurna..

shatooman said...

sy dh buat semua kerja dh.. mengaler, mencanting, mengecop, membasuh.. semua dh rasa.. cuma nk kata terer tu tidak la.. stakat nk ajar org ckit2 tu blh la..:).. kalu nk dapatkan wrna sekunder, warna tertier tu susah nk kata.. bergantung pd jumlah wrna la.. mcm nk biru, kalo ijau banyak, kuning ckit jd biru tua.. kalu ijau ckit, kuning banyak jadi biru muda.. sbrnya banyak lg teknik mengaler... cuma susah nk terangkan dgn ayat.. ^^

rezeki~

aku anak pahang!!