~nuff ads...klik la disini ye~

Sunday, 16 January 2011

10 Nama yang diharamkan di seluruh dunia.


p/s-ich heisse teufel = my name is devil~


baru-baru ini ada seorang fanatik bola sepak di Qatar telah menamakan anak mereka dgn nama FiFa~tapi baru-baru ni,ade sekumpulan paderi telah masuk campur dan menasihatkan semua supaya letak nama anak ikut bible...tp utk org Christian lah.bukan utk org Islam ok??kita kena letak nme ikot Al-Quran sebaik-baiknya.

Nama org sekarang mmg pelik2 sungguh lah..tp kali ini ako0 nk letak
10 nama yang diharamkan.

1) Talula Does The Hula From Hawaii (New Zealand)

Ada seorang rakyat NZ berumur 9 thun,perempuan tlah diarahkan oleh mahkamah supaya menukar namanya.Nama ini telah diharamkan kerana ia merupakan seolah2 satu penghinaan.selain itu,jika kita fikir semula lah kn,siapa yg mahu dinamakan sebegitu?sudah lah payah nak isi dalam form atau borang2,pastu menyusahkan cikgu nk panggil kat kelas.hahahaha...cuba fikir,nak panggil budak perempuan ni apa?talula?hula?hawaii?hahaha.
apa yang menariknya,nama-nama seperti ini Fish and Chips (untuk psgn kembar), Yeah Detroit, Keenan Got Lucy, Sex Fruit tidak diharamkan pula.hahaha.menarik bukan??

2)Venerdi = Jumaat(Itali)

Bagi orang Itali,nama Venerdi telah diharamkan kerana ia menyerupai watak dalam Robinson Cruesoe.(fine,ako0 tataw npe sebab die.)kalau kat Msia rilek je kan nama hari2 ni..sepupu jauh ako0 nama dia SABTU kot.xde org kisah pon.hehehe.
antara nama yang diharamkan jugak adalah Andrea.nama Andrea tidak boleh diberikan kepada anak pompuan.sbb Andrea ni nama lelaki...ako0 wonder,kawan ako0 nme Firdaus tp pompuan.xde hal pon.hihihi...

3. Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 (Schweden)

ini kenyataan.ako0 xsalah taip.huhu.nama ini didaftarkan di Sweden.wadefish.dah xde idea ke nk ltk nme anak??Dilarang di Sweden juga: IKEA, Metallica, Veranda dan Google.macam-macam hal lah~

4)Gesher=Jambatan (Norway)

seoarang ibu yang dah ada anak 13org telah dipenjarakan 2 hari kerana tidak mematuhi undang-undang di Norway deangan menamakan anaknya dengan nama Jambatan.ibu itu seperti sudah kehabisan idea utk beri anak ke 14 nya nama yang lebih baik.Dia berkata kepada mahkamah bahwa nama itu hadir dalam mimpinya,namun telah ditolak.hahahaha.lawak la makcik ni.

info lagi,di Norway telah diharamkan nama yang mngandungi unsur seksual,kata-kata kesat dan nama penyakit kronik.(ada ke org nk ltk nme cmni?)

5. Chow Tow (Malaysia)

hahaha.ingatkn xde peraturan sngt pasal nama kt MSIA.rupenya tersenarai gak.glemer gak kn?hehe..mksd Chow Tow tu kepala busuk.nama ni dah disenaraikan sebagai nama yang x boleh dipakai di negara kita.tp seperti yg sedia maklum,ini nama utk bangsa Cina je.tataw plak org melayu nk pki nme cmni.hehe.
antara nama lain yg dimasukkn dlm List ialah...Ah Chwar (ular). Khiow Khoo (si bongkok), Sor Chai (gila).

6) @ (China)

mak aiii..ade ke org nk ltk nme cmni??huhu..tp mmg ade kt China.huhu..sebab dah terlalu ramai org and macam2 nama ade kt sne,sepasang suami isteri ni letak nme anak die dgn simbol internet iaitu (@).menurut aksara Cina,simbol itu ade lebih kurang dgn aksara yg bermaksd mencintainya...hahaha..itu pon salah ke??~

7)Miatt (Germany)

Tiada org pon yg terkejut kalau hal birokrasi di German ni di buat berlebih-lebihan.dah terkenal perangai diorg.membesarkan hal2 kecik.xde salah mana pon nama baby tu Miatt kn??tp dalam kerajaan,ia tak dibenarkan...nak tahu sebab apa?sebab nama ni xdpt dipastikan ianya lelaki ke perempuan.ek eleh..tu pon nk keoh..antara nama yg sukar ditentukan jantina bayi melaluinya ialah Stompie, Woodstock und Grammophon...xheran lah.nme xbest pon.

8) Anus (Denmark)

hak tuii!!nama cmni nk bagi anak??xpayah la.taw la anak ko tu laki.tayah nk letak nme cmni wpon kedengaran "comel".hahaha...di Denmark,akan ade list nama yg dibenarkan akan dikeluarkan.ini bermakna,setiap tahun akan ada nama baru yang diharamkan atau dibenarkan.hanya dengan kebenaran je,mereka boleh guna nama yg diharamkan..tp dgn ubah2 sikit la hurufnya..mcm ANUS tu jd ANIS ke...hehehe.
Selain itu nama2 Gut, Pluto und Affe x mungkin ada lg di denmark...

9. Ovnis (Portugal) - UFO

Nasib baik perempuan mngandung 9 bulan je...kalau lebih,penat lah.hehe.ermmm..bg org kt portugal plak,pompuan mngandung wajib baca satu buku 80 pages yang ade semua DO'S AND DONT'S tym pegnen and senarai nama yang dibenarkan oleh pjbt pendaftar..huhu..bayangkan lah.bosannye la..nme pon kne tentukan.xleh kreatif2..dah la tu,nama yang ade dalam buku tu pon tataw sapa yg bagi aatau create.sesuka ati je kot kerajaan tulis...dah la tu nama Tom xleh..tp Tomas lepas plak...hahaha.pastu kalau UFO xleh bagi nme,npe Mercedes boleh lak?mmg xde sbb pon die haramkan namae2 tuh.

10. Akuna (Japan) - Syaitan

kalau dah nama pon syaitan,perangai macam mne plak kn?huhu...nama ni mmg diharamkan lah.ibu bapa budak yg nme akuna ni kne denda and kne tukar nme anak die tu jgn bunyi macam setan sangat..hehehe...apa lah.bg la nme anak baik2 ckit..walaubagaimanapun,Jepun xde la listkan nama anak2 yg diharamkan..tp semua nama mestilah ade dalam huruf kanji.tu je syarat die...ermmm...abes yg si KOREA tu nynyi nme Lucifer-Dajjal tu,satu kebongokkan gak tu!!


haaaaa..penat nye translate mnde ni dr German ke Malay..hahaha.kalau salah tu..mntak maap lah...ako0 amek ni dari Yahoo Deutschland.


~sye suka nama Zameer n Andrea~

12 comments:

Ain Jemin said...

hahahahhaahah.lawak

AkuMuzikFilem said...

Menarik. Kelakar gila! tahu dari mana ni, xde sources pun??

nurul ain said...

wah ! mcm2 nama ade xD tapi yang tak boleh blah nama yang nombo 3 tuh.pelik2 jea diorang nie kan ? haha

mizzura said...

wah....respectlah usaha translate pasal nama2 diharamkan ni...ingatkan buat research tadi..tapi kagumlah jugak...
anyway..good info..thanks yer...
(buatlah entry nama2 haram dalam islam pulak...eh demand kan ...hehehe)

farah hairuddin said...

A.J-hehehe..mmg lawak.ntah pape diorg ni...

farah hairuddin said...

akumuzikfilem-ni ako0 amek dr Yahoo Deutschland...penulis die ade lah nme anne bo..tu lah sumber yg ako0 peroleh~

farah hairuddin said...

nurul ain-taw xpe..mcm dah kekeringan idea dah diorg ni..sian baby tu.nti dah besar kena ejek je..haha..

farah hairuddin said...

mizzura-xde la rjin sgt uat research..hehehe.translate sudah.suka baca artikel2 cmtu kt yahoo.de..smbil mnyelam minum air.belajar german and buat blog.hehe,

mizzura said...

farah... bagus ler gitu..mengasah skill..ishliebedish...(ejaan salah harap maklum)

farah hairuddin said...

zura-hehehe..btol3x...xpe.salah eja.sebut betul.

Bazilah said...

kalau akuna matata boleh?

farah hairuddin said...

babas-apa tuh?nme spe?

rezeki~

aku anak pahang!!