~nuff ads...klik la disini ye~

Monday, 27 February 2012

Ros biru untuk si dia: a review and synopsis.


bersyukur dengan rahmat dan rezeki dari Allah sebab dapat sebuah novel yang ditulis oleh seorang penulis muda iaitu Ijazati Habib.

i am lucky no. 6 to get this book for free and complete withe her signature.thank you so much!

actually,i'm not good in giving review.but i'll try~

Rosas azules para ti adalah tranlate dari ros biru untuk kamu dalam bahasa spanish.

sinopsis:

mengisahkan tentang seorang arkitek muda yang bekerja di sebuah firma seorang dato' yang baik. namun setelah firma itu bertukar tangan kepada anak dato' tersebut, berlakulah beberapa insiden yang tidak dirancang.setelah berlakunya peristiwa itu, Lyanna telah dipaksa untuk melakukan sesuatu tanpa relanya. Dalam masa yang sama, dia telah diduga dengan macam macam dugaan sehingga menyebabkan dia menjadi mangsa keadaan.

percintaan dengan tunangnya Adam tidak kesampaian. namun dia tidak pernah memadamkan cintanya terhadap lelaki itu. disebabkan cemburu buta, manusia yang baik boleh berubah menjadi syaitan.begitulah yang terjadi kepada Fakhrul. Lyanna sangat tabah menjalani kehidupan, walaupun dia tiada tempat bergantung,namun masih ramai lagi yang mengasihi dan mengasihani dia...

apakah yang terjadi kepada kisah hidup Lyanna, Adam dan Fakhrul...masihkah ada ruang untuk Fakhrul dihati Lyanna? Dapatkah Lyanna melupakan Adam? Redhakah Adam dalam melepaskan Lyanna?


heheehehe...untuk yang dah lama tak exercise mata dengan menangis, bacalah novel ni sampai abes k??!!it's worth your tears.haha.



Review:

8.5/10

1) plot cerita yang menarik. walaupun pada mulanya pembaca dapat mengagak ending cerita ni,tapi bila dah sampai tengah2,pembaca makin keliru dan surprise dgn cerita ni. banyak flashback yang membuat pembaca tersenyum bahagia. lepas tu klimaks cerita ni sampai agak lambat. tak sempat rasa bahagia tu lama2.

2)Gaya bahasa terlalu santai menyebabkan kadang kadang me as reader rasa janggal.ada ke orang fikir macam ni?so, next tym kalau boleh monolog tu bagi realistik.baru rasa dekat dengan pembaca. but overall banyak words2 yang sesuai digunakan.bila baca novel ni, rasa dekat sangat dengan watak2nya.

3)Lirik lagu sangat berkesan di hati...kenanya lagu tu dgn situasi.

4)Penulis banyak guna suasana Oversea.lepas tu dia punya description tu sangat tepat membolehkan pembaca rasa pembaca berada di tempat itu...btw:Were u there Ijazati? i love Al-Hambra.bila baca pasal tu,memang bestlah baca.

5)Novel ni best sebab penulis bagi detail pasal pekerjaan arkitek, cross stitch dan macam2 lah.hehehe.well done!


ehhh...bnyk plak komen nya.

yang penting novel ni best walaupun penulisnya baru.bukan semua penulis lama tu best dan bukan semua penulis baru tu tak berkualiti...sila ubah persepsi k~


p/s- this is not a good review.tapi silalah baca buku ni~memang best!tak tipu.

2 comments:

ms ribena said...

best eh?? aku ade nampak buku ni smalam kat MPH. cam menarik yp aku beli buku len plak.. huhu.. x pe.. baucar buku masih berbaki rm50.. haha

pija ijazati habib said...

mekacih ye.. :)

rezeki~

aku anak pahang!!