~nuff ads...klik la disini ye~

Friday, 31 December 2010

Bali Trip episode 2...





Trip to Bali edisi 2.
24/12/2010
Ubud > Tampaksiring: Tegallalang & Pura Tirtha Empul >Kintamani: View Batur & Kopi Luwak

Hi~
Om Swastiastu!!!!

ok lah...perjalanan utk hari ke 2 bermula.
kami telah menuju ke arah utara Bali. destinasi pertama adalah Ubud.di Ubud ni ada macam Pasar Seni lah.sepanjang jalan tu ada banyak-banyak kedai jual souvenir bagai.tap sekian harap maklum...semuanya mahal.ok!so,tayah la beli kalau kedekut cm ako0 ni...hehehe.


antara yang dijual di Ubud~

Selepas melalui Ubud,kami pon meneruskan perjalann ke daerah Tampaksiring. Kawasan ni dah kat atas bukit2 dah ckit.so,udara sgt-sgt nyaman.no need to pasang air cond lah dalam kete.senang cite.hehehe.best sgt udara and pemandangan dia.

di Tampaksiring,kami mula ke Tegalalang.kat cni ada org tanam padi kat lereng Bukit...tgok lah pic kt bawah tu..lawa kan???huhu..nak lebih romantik kan,kita boleh minum2 kat cafe dia...cantik sgt cafe tu.duduk bersila.wahhh..best sgt.duduk minum teh o mahal yang berharga Rp 13,000 secawan smbil tgok pemndangan yg indah ini~huhu...homaigottt..tanak balik!!


ni pemandangan tanaman padi di lereng bukit.i swear,pemandangan kt cni cntik gila!.

muka-muka minum teh 2 gelas untuk 5 orang.damn!jimat gila~hehehe.

lepas lepak-lepak and minum2,kitorang gerak dulu!eh..nk gerak mne tuh??ok2...kitorg gerak g Pura Tirtha Empul..ok2.korg mne paham mksud pura tu apa kan?pura tu temple atau kuil lah dlm bahasa mudahnya.org kt bali ada bahasa sendiri iaitu bahasa Bali.tp bnyk dipengaruhi bahasa sanskrit.menarik kn???diorg masih guna bahasa sanskrit dalam upacara keagamaan.lg 1,mostly org Bali ni beragama Hindu~


disebabkan sign board ni la ako0 x dapat masuk mana2 Pura pon.huh!!xpuas ati tol!

kat Pura ni kan,ada mata air yang besar and mengikut sejarah,ia x pernah kering wpon musim kemarau pernah melanda.dr mata air tu,diorang telah salurkan dalam 3 kolam berasingan.setiap kolam tu punya makna dan kebaikan.yang ako0 ingat ada satu kolam tu untuk mengelakkan ilmu hitam.ada utk meleburkan dosa.so,org2 Hindu di Bali ni mempercayai dan akan masuk dalam kolam tu utk upacara melebur...tp skrg,kolam tu dia open utk tourist.jadi, sape2 je leh mandi...nak masuk temple ni x silap kena bayar Rp 7000.nak mandi byr Rp 4000.

3 kolam dari mata air suci...

mereka meleburkan apa yang patut~hehehe.

after mandi and meleburkan diri,kami teruskan perjalanan ke Kintamani...ni lg satu kne naik bukit lgi..yeahhh~sgt tenang dan aman dan cantik nak mampus pemandangan dia.Kintamani ni bertentangan dengan Gunung and Danau Batur.bila kita berdiri atas bukut Kintamani ni,kita akan dpat tgok Gunung Batur.ok..gunung ini adalah gunung berapi aktif.hati2 ye~

ekceli,kalau bnyk masa and duit and peluang,silalah mendaki gunung Batur tu.sesungguhnya melihat sunrise dr sne adalah sangat cantik.percayalah kata-kata ku~

fyi,ade sebuah perkampungan primitif kt tepi danau Batur.kaum Trunyan nama dia.nak taw npe die primitif,sila google ye.pjg lebar kisah dia.tp menarik~

kan ako0 dah kata gunung Batur tu lawa.korg xcaya kn??hehehe.

blkg tu Danau Batur and kg kecik tu Trunyan~


dah usai menikmat pemandangan yg indah ciptaan Allah maha Pencipta,kitorg trun la plak.odw tu singgah kat kerajinan kopi Luwak.
kat cni,ditunjukkan proses membuat kopi Luwak.lg info.kopi luwak ni xleh dijual di Msia.tataw la hukum dia apa.kurang pasti.disamping tgok org uat kopi,kitorg dapat lepak and merasa semua jenis kopi and teh Bali.sedap!!!tp mahal...lg sekali hanya mampu melihat and rse tester je la~hahaha.
ni lah Luwak a.k.a Mozilla Firefox.hehehe.tahi dia org basuh and buat kopi..kau nak rasa??ako0 geli~hehehe.


yg hitam tu,kopi yang dah digoreng.yg putih tu kopi yg dikutip dr tahi luwak and dibasuh~

bersantai sambil minum tester and hisap marijuana.damn!kantoi kapun disitu ye...hehehe.

malam bru sampai ke Kuta.so,penat...jadi mngmbil peluang utk lepak di pantai Kuta dan berbasah dalam hujan sambil melihat aeroplane landing and baru naik~hehehehe...mengenang nasib dan masa depan di Kuta Beach mlm Krismas.ramai org bermain mercun dan berparti.siyes kitorg x join~!!

ok lah..dah habes Part 2...
tggu part 3 plak k~

to be continued...

3 comments:

saiful al ieman said...

wah best!
rate matawang rupiah ngn ringgit bape ye?

farah hairuddin said...

ermmm..aritu pergi,rm355=1juta rupiah..huhu...xde la mahal mne..tp brg2 kt cne mahal la...

misSbLurRy said...

kopi luwak tue terbaik....
eeeee

rezeki~

aku anak pahang!!